top of page

Grozny Muharebesi:Tren Ä°stasyonu


Grozny Tren İstasyonu Çarpışması öncesinde Ali Atgeriyev ve Alekseevich Savin'in telsiz konuşmaları


Rus 131. Ayrı Motorlu Tüfek Tugayı’nın (MRB) ilk taburu Grozny Tren İstasyonunu işgal etmişti. Radyo kesintisi nedeniyle 81. Motorlu Tüfek Tugayının (MRR) durumundan habersizdiler. Batıdaki yük istasyonundaki ikinci taburdan ve şehrin dış mahallelerindeki üçüncü taburdan ayrılmışlardı. Birim, emirleri beklemek için istasyonun etrafına tanklarını ve zırhlı personel taşıyıcılarını park ettiğinde çatışmadan önce Rus komutan Albay Ivan Alekseevich Savin ile birlikte önceleri görev yapmış olan ve her iki tarafın da vereceği kayıplardan endişe duyan Çeçen güvenlik bakanı Turpal-Ali Atgeriyev, Savin'e umutsuz bir rica ile beraberinde "adamlarını geri çekmesi ve ona misafir olarak gelmesi" için bir teklifte bulundu. Muhtemelen o da eski arkadaşı Savin’in (veya telsiz iletişiminde Alik lakaplı) hayatının da riske gireceğinden endişe duyuyordu. Savin bu ateşkes teklifini yetkileri dışında olduğu için reddecekti. Atgeriyev’in teklifinin reddedilmesinin ardından Rus İletişim Subayı cihazından ‘’Cehenneme Hoş Geldiniz’’ kelimelerini duyacaktı. Kısa bir süre ardından, mahaldeki depo binalarında, postane ofisinde ve istasyonu çevreleyen beş katlı binada bulunan Çeçen savunucuları ağır tanksavar ateşini Rus birliklerinin üzerine yağdırmaya başladı. Çeçenlerin kurduğu pusuya düşen Rus askerleri kendilerini kaosun içinde buldu. Hayatta kalanları tren istasyonuna sığındı. Fakat Çeçenler tren istasyonunun çevresini de ateşe vereceklerdi. Rus komutan Albay Savin ise telsiz kanalından takviye ve karşı topçu ateşi istese de bu yardımlar gelemeyecekti.


131'inciden gelen imdat çağrılarının çoğu cevapsız kaldı. Tugayın ikinci ve üçüncü taburları yardım çağrısına cevap verdi. Fakat bu taburlar istasyona varamadan önce benzer şekillerde pusuya düşürüldüler. İkinci ve üçüncü taburlara da beklemeleri emredilmişti; yoksa onlar da bu sistematik saldırıların içerisinde eriyeceklerdi. 503. Motorlu Tüfek Alayı'nın küçük bir unsuru günün erken saatlerinde hareket etme emri aldı. Lakin onlar da iletişimsizlikten ötürü ağır ateş altında kalan dost birliklerine karşı 6 saat boyunca çatıştılar. 8. Kolordu kuzeyden şehir merkezine ulaştı ancak pusuya düşen birlikleri kurtarma şansına sahip olamadı.




Gün batımına doğru Albay Savin, yaralıları askerlerini elindeki sağlam son zırhlı personel taşıyıcı ile tahliye etmeye karar verdi. Zırhlı Personel Taşıyıcı , kırk yaralı askeri yükledikten sonra yanlış yöne (şehir merkezine doğru) hareket etti. Vakit çok geç olduğunda yanlış yöne doğru ilerlediklerini anladılar. Onlar da Çeçen Tanksavarları tarafından pusuya düşürüldüler. Zırhlı aracın mürettebatı ve yaralılardan 13 tanesi esir alındı. 2 Ocak’ta Albay Savin ve diğer subaylar tren istasyonunu terk ettiler. Yol üstünde terk edilmiş Rus Zırhlı Personel Taşıyıcıları buldular. Kaçmaya çalıştılar ama Çeçen savaşçılar tarafından saldırıya uğradılar. Savin, yol kenarında infilak eden aracının yanında seken şarapnelden dolayı hayatını kaybetti. 3 Ocak'a kadar 131. Tugay, tüm subayları da dahil olmak üzere 789 adamını kaybetti. 75 kişi ise Çeçen Birliklerine esir düştü. Sadece 160 kişi kaçıp hayatını kurtarabildi. 131. Tugay 26 tankının yirmisini ve 120 zırhlı aracın 102’sini kaybetmişti. 60 saat içinde 1000’den fazla sahip adama sahip olan Maikop Tugayı neredeyse yok olmuştu. Yaşanan tüm bu bozguna rağmen Rus Savunma Bakanlığı’ndaki General Grachev, "tüm şehir merkezini, şehrin birkaç mahallesini ve dış mahallelerinin tamamen Rus kuvvetlerinin kontrolü altında olduğunu" ilan ediyordu. Savunma Bakanı Grachev’in ‘’kansız yıldırım harekatı’’ onları bozguna götürmüştü.



53 görüntüleme
bottom of page