top of page

8,8 cm FlaK 18/36/37 Uçaksavar Silahı

İlk Alman 8,8 cm FlaK uçaksavar silahları, İsveçli Bofors firması ile ortaklaşa üretildi. Prototipler 1928'de tamamlandı ve FlaK 18 olarak adlandırıldı.


FlaK 18 topları, topların herhangi bir yöne nişan almasına izin veren haç biçimli silah arabalarına monte edilmek üzere tasarlandı. Ağır olmalarına ve çekme için büyük araçlar gerektirmelerine rağmen, yine de nispeten hızlı hareket edecek şekilde tasarlandılar. Yüksek ateş hızı düşünülerek tasarlandıklarından, topların kullanılmış mermileri otomatik olarak fırlatmasıyla mürettebat bu görevden kurtulmuş oluyordu. Uçaklara yüksek patlayıcı mermiler atarken, tanksavar rolünde kullanılabilecekleri için onlara tanksavar mermileri de verildi. FlaK 18 topları yalnızca sınırlı sayıda olmasına rağmen, hızla popülerlik kazandılar. İspanya İç Savaşı sırasında, tasarımın iyileştirilmesi için değerli bilgiler sağlayan görevlerde test edildiler.


FlaK 36 uçaksavar silahlarıydılar. Römorkun ağırlığı artmasına rağmen, daha hızlı kurulum süresi için treylerin tasarımı iyileştirildi. Bu yeni römorklara takılı toplar, çekme tekerleklerine takılıyken atış konumuna düşürülebildiğinden römork tasarımındaki iyileştirme önemliydi. Bu yeni özellik, FlaK 36 toplarının, Avrupa ve Kuzey Afrika'daki savaşın ilk yıllarını karakterize eden hızlı hareket eden mobil saldırı birimlerine eşlik etmesini sağladı. Kuzey Afrika'da, Müttefik tanklarını büyük bir etkinlikle pusuya düşürmek için de kullanılıyordu. Bu sıralarda Alman şehirlerinde 8,8 santimetrelik toplar görünmeye başladı. Genellikle çok silahlı statik uçaksavar bataryalarında, genellikle her biri tek bir kontrolör tarafından koordine edilen dört silahtan oluşan gruplar halinde konuşlandırıldılar. Bir sonraki varyant olan FlaK 37'nin enstrümantasyonu, bataryalı her silahın komutanının batarya direktörlerinden gelen talimatları daha iyi takip etmesine izin verecek şekilde geliştirildi. 8,8 santimetrelik toplar geliştirildikçe tasarımcılar, lojistiği iyileştirmek için parçaları mümkün olduğunca değişken tasarımlarda birbiriyle değiştirilebilir tutmaya çalıştılar.


Fransa'nın işgali sırasında, Alman tankları daha ağır Fransız muadilleri tarafından sınıfta bırakılırken, Fransız tanklarına karşı 8,8 santimetrelik toplar, tanksavar rollerinde konuşlandırıldı. Kuzey Afrika'da daha sık tank karşıtı rollerde hizmet vermeye başladılar. Birkaç kez 2 kilometre mesafede 150 milimetreden fazla zırhı deldiklerinden çok etkili tank katilleri haline getirdikleri bildirildi. Almanya, 1941'in ortalarında Sovyetler Birliği'ni işgal ettiğinde, ikili uçaksavar ve tanksavar rolünde hizmet vermeye devam ettiler. Ancak savaş devam ederken, yoğunlaşan Amerikan ve İngiliz hava saldırılarına karşı koyma girişiminde yavaş yavaş uçaksavar silahları olarak orijinal rollerine geri döndüler.


Gayri resmi olarak, tüm 8,8 cm FlaK topları (FlaK 41 halefleri dahil) Alman ordusu tarafından Acht-acht, 8-8 olarak biliniyordu. Ağustos 1944 itibariyle, aktif hizmette 10.704 8,8 cm FlaK 18, FlaK 36 ve FlaK 37 topu vardı.


8 görüntüleme
bottom of page